Van 9 april t/m18 april is het weer Boekenweek! In die week is er natuurlijk veel aandacht voor boeken. Er is een boekenweekgeschenk een schrijver die het essay schrijft voor de Boekenweek 2022 en veel boeken aanbiedingen.

De Boekenweek

April, de dagen zijn weer langer en het voorjaar lonkt, langzaam groeien de blaadjes aan de bomen en het wordt weer warmer. We kunnen weer buiten zitten met een goed boek en ons mee laten slepen met al het moois wat de Boekenweek van 9 t/m 18 april te bieden heeft!

Schrijver boekenweekgeschenk

Ilja Leonard Pfeijffer, geboren 1986, is de schrijver van het boekenweekgeschenk 2022. Ilja is dichter en schrijver en heeft zich onderscheiden in zo goed als alle denkbare genres. Ilja behoort tot de meest bekroonde auteurs van het taalgebied en heeft zijn stempel gedrukt op de hedendaagse literatuur. Hij heeft meer dan veertig titles op zijn naam. Dit is wat hij zei toen hij werd verkozen als schrijver voor het boekenweekgeschenk 2022: 'Het Boekenweekgeschenk is een instituut, uniek in de wereld, met een glorieuze traditie. Het is werkelijk een eer om het te mogen schrijven. Het was al langere tijd een wens die ik stiekem koesterde om ooit gevraagd te worden en dat het nu zover is, beschouw ik als een mijlpaal in mijn carrière. Mijn moeder spaart Boekenweekgeschenken. Haar verzameling, vanaf het eerste Boekenweekgeschenk van 1930, is compleet. Het vooruitzicht dat er een boekje van mij in dat rijtje zal staan in haar kast, ontroert me. Omdat ik de verantwoordelijkheid die mijn moeder en de schitterende, lange traditie mij oplegden op mijn schouders voelde drukken, heb ik het als mijn plicht beschouwd het beste te maken wat ik op dit moment in mij heb. Ik heb het boek met opzet heel nadrukkelijk speciaal toegespitst op de gelegenheid: het sluit aan bij het thema van de eerste liefde, het gaat over het belang van verhalen en het is een ode aan al die boekhandelaren en bibliothecarissen die in anonimiteit de spil vormen van het boekenbedrijf en van onze literaire cultuur.’

boekenweek

Schrijver essay Boekenweek 2022

Marieke Lucas Reineveld, geboren 1991, is een Nederlands schrijver en dichter. Ook zij heeft diverse prijzen op haar naam staan zoals: Literatuurprijs voor proza, C. Buddingh prijs en Tzumprijs voor de beste literaire zin. Bestsellers zijn: De avond is ongemak, Mijn lieve gunsteling en Komijnsplitsers.
Dit is wat Marieke zei toen zij gekozen werd om het essay voor de Boekenweek 2022 te schrijven: ‘Toen ik werd gevraagd voor het Boekenweekessay, maakte ik een vreugdedansje om mijn schrijftafel. Wat een heerlijkheid en wat een enorme eer om dit te mogen doen!
En wat een feest om dit avontuur aan te mogen gaan samen met mijn zeer gewaardeerde collega Ilja Leonard Pfeijffer. Bij het horen van het thema Eerste liefde, wist ik meteen waar ik het essay aan wilde wijden. Ik wil de liefde vieren, in al haar facetten, in al haar verschijningen!’

boekenweek

Wat nog meer tijdens de Boekenweek?

Wat de Boekenweek verder nog gaat brengen is geheel afhankelijk van de coronamaatregelen. Wel is er een challenge en veel boekaanbiedingen. Er is een nieuwe Boekenweek website, houdt die goed in de gaten om op de hoogte blijven!